Skapa en härlig läshörna i ditt hem

En underbart mysig läshörna eller ett bibliotek i miniatyr att krypa upp i kan förgylla vilket hem som helst. Det kan vara en härligt ombonad plats som är omgiven av böcker, och med en skön fåtölj kan det bli hemmets bästa plats. En läshörna kan vara en plats för egentid, men också en plats för gemenskap i familjen. Det är bara fantasin som sätter gränser för hur den kan se ut i just ditt hem.

Du behöver egentligen inte särskilt mycket för att skapa en läshörna, och det kan faktiskt räcka med en riktigt bra fåtölj och en läslampa. Men om du ändå vill göra en härlig läshörna, varför inte passa på att inreda den med kuddar, växter eller något annat som du gillar?

Var ska läshörnan vara?

Den första frågan är var i din bostad läshörnan ska vara. Det finns väldigt många ställen som faktiskt passar riktigt bra. I stora rum uppstår ofta ett problem med att hörnen är tomma. Det är svårt att möblera dem, särskilt om det är fönster på väggen nära hörnet. Ett hörn med en skön fåtölj och fotpall blir en naturlig plats utan att du behöver ändra på något annat.

Om du har ett extra rum, till exempel ett gästrum eller arbetsrum, har du möjlighet att skapa en utmärkt läshörna. Det blir avskilt från resten av hemmet och blir lite som en viloplats. Varför inte tänka lite större och inreda med en soffa omgiven av platsbyggda bokhyllor från golv till tak?

Det behöver inte bli särskilt dyrt med platsbyggda bokhyllor, och behöver du låna 5000 kr är det snabbt och enkelt gjort. Ikeas olika serier av bokhyllor går att kombinera i oändlighet, men det går faktiskt att komma ännu billigare undan med hyllor monterade på väggskenor och konsoler. Om du är händig kan du kanske bygga din alldeles egna design för en alldeles unik läshörna.

Inredning i läshörnan

Textilier är en viktig detalj för att något ska kännas mysigt. Lägg en mjuk matta på golvet och ha gärna en filt eller ett fårskinn i fåtöljen. Lägg till några extra kuddar om du har en soffa. Det är en bra idé att ha ett litet avlastningsbord i din läshörna för kaffekoppen. Ställ dit en korg för förvaring av tidningar och magasin, och ställ gärna en lite större grön växt (och kanske ett par små) i din hörna.

Glöm inte att ha bra belysning så att du inte blir trött i ögonen när du läser. Du bör ha en golvlampa bredvid din sittplats, men sedan är det också bra om du har åtminstone en annan ljuskälla. Det kan vara någon slags belysning i en bokhylla eller en lampa på bordet.

I stort sett vilket utrymmet som helst kan bli en riktigt mysig läshörna. Det gäller även de som vanligtvis är svåra att möblera. Om du har en trappa hemma kanske det tomma utrymmet under den kan bli ett härligt krypin? Har du djupa nischer i fönstren eller ett burspråk kan du även där göra en hörna där det naturliga ljuset flödar in. Fantasin sätter gränserna, och i slutänden beror det på vad just du gillar och vill ha omkring dig när du läser en god bok.