Bokklubbar

Finns det något härligare än att fördjupa sig i en riktigt bra bok? Ja faktiskt, att kunna prata om boken med andra som läst samma! I en bokklubb läser ni i gruppen samma bok för att sedan diskutera bokens händelseförlopp. Det är ett väldigt roligt och givande sätt att få ut mer av läsningen. Genom att höra hur andra upplevde samma bok kan du få flera ”aha-upplevelser”. Dessutom är det ett roligt sätt att träffa nya och likasinnade vänner.

 

Fördelar med bokklubbar

En av de största fördelarna med att vara med i en bokklubb är dels att du får bra lästips. Dessutom får du chansen att ta del av andras läsupplevelse av samma bok. Under tiden du läser en spännande deckare eller roman kommer det garanterat att dyka upp frågor i huvudet. När du går till en bokklubb kan du få svar på frågor eller andra infallsvinklar, något som förhöjer läsningen. Det är oftast roligast när läsarna har olika åsikter om samma bok. 

 

Så kan du starta din egen bokklubb

Det finns redan mängder av stora bokklubbar du kan gå i med i online, exempelvis Bonniers egen bokklubb. Bonniers bokklubb är upplagd på ett annorlunda sätt än vanliga bokklubbar då man träffas. Tanken med Bonniers bokklubb är exempelvis att själva läsa mängder av böcker för att sedan kunna rekommendera de allra bästa för dig. Dessutom får du bättre priser på de rekommenderade böckerna. Men om du längtar efter en riktigt mysig och traditionell bokklubb där man träffas ansikte mot ansikte, sitter vid en brasa och fikar, kan du starta din egen bokklubb. Här är några användbara tips.

Det första du behöver göra är att hitta deltagare som vill vara med i bokklubben. Fråga vänner och deras vänner för att se om det finns ett intresse. Runt åtta till tio deltagare är ganska lagom för en bokklubb om ni ska träffas tillsammans. Efter att du hittat dina deltagare är det dags att bestämma var ni ska ses. Det kan vara hemma hos någon eller på ett café eller på biblioteket. Du behöver naturligtvis inte bjuda på mat eller fika, en kopp kaffe eller te räcker gott och väl.

Ett tips är att träffas en gång i månaden eller liknande, se till att hitta datum som passar för alla. Under det första mötet är det bra om alla får berätta om sina preferenser gällande böcker och genrer. Du som är bokklubbsledare får anteckna och skriva ner vad deltagarna föredrar. Du kan även lägga upp bokklubben som så att varje deltagare får bestämma varsin bok, sedan går det runt. Vilken sorts litteratur ni ska läsa är såklart upp till er. Många bokklubbar gör som så att man väljer författare efter land eller genre. Vill du veta mer om läsning generellt? Kolla in vår sida.

Skaffa en loggbok som ni kan anteckna och skriva i när ni väl ska börja diskutera böckerna ni läst. Vad var bra, vad var dåligt? Finns det obesvarade frågor eller funderingar? Det är dessa möten som är så roliga när ni väl börjat läsa, att få ta del av varandras åsikter och synvinklar.

 

Lär barnen läsa genom bokklubb

Har du som många andra föräldrar svårt att få barnen involverade i läsningen? Är ipaden, TV:n och datorn distraktionsmoment som gör att barnen inte vill lösa böcker? I sådant fall kan en bokklubb för barn vara perfekt för dig. Genom att gå med i en bokklubb kan barnen börja känna en gemenskap, samtidigt som att de känner tillfredställelse vid att läsa böcker.