Svenska författarinnor

Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf, Camilla Läckberg och Maj Bylock. Listan över kvinnliga författare i Sverige kan göras hur lång som helst. Här vill vi prata mer om fyra författarinnor som verkligen står ut från mängden med sina karriärer.

selma lagerlöf-min

Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf föddes 1858 i Mårbacka, Värmland. Hon var den allra första kvinnan som någonsin fick Nobelpriset i litteratur, en bedrift minst sagt. Hon gav ut sin debutroman Gösta Berlings Saga år 1891. Boken handlar om den före detta prästen Gösta Berling och hans liv i Värmland under 1820-talet. Att läsa Selmas böcker ger oss en fantastisk möjlighet att uppleva ett Sverige för längesedan. Hennes karaktärsskildringar är otroligt nyanserade och rörande att ta del av.

Redan som liten flicka fick Selma upp intresset för att läsa. Den första boken hon läste var Osceola av Thomas Mayne Reid, hon var då sju år gammal. Efteråt visste Selma vad hon skulle bli när hon blev stor – författare. Som tioåring plöjde Selma sig igenom hela bibeln från pärm till pärm. Inte av intresse för religionen, utan för att hjälpa sin far som vid tidpunkten var svårt sjuk.

Även om Gösta Berlings Saga är Selma Lagerlöfs första verk och en bok som blev internationell succé, finns det en roman som är desto kändare. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Boken är översatt till cirka 60 olika språk och är helt enkelt en skildring om Sveriges geografi fast på ett annorlunda sätt.

astrid lindgren-min

Astrid Lindgren

Sveriges kanske absolut mest folkkära författare är ingen mindre än Astrid Lindgren. Astrid föddes 1907 i Vimmerby, Småland. Under sitt liv som författare hann Astrid Lindgren ge ut 34 stycken kapitelböcker och 41 bilderböcker. Totalt har hennes böcker sålts i 165 miljoner exemplar över hela världen. Mest kända verk är såklart Pippi Långstrump, Barnen i Bullerbyn, Emil i Lönneberga, Madicken och Ronja Rövardotter. Astrid Lindgren fick aldrig Nobelpris i litteratur, trots flera nomineringar. Dock pryder hon sedan 2015 i oktober 20-lappen i Sverige, tidigare var det Selma Lagerlöf.

camilla läckberg-min

Camilla Läckberg

Sveriges egen deckardrottning Camilla Läckberg är tvivellöst en av de mest kända författarna från Sverige. Hon är född och uppvuxen i Fjällbacka, på den svenska västkusten. Camilla har hämtat inspiration just härifrån och skrivit sin populära Fjällbackaserie med böckernas huvudroller Erica Falck och Patrik Hedström. Hennes första debutroman Isprinsessan gjorde stor succé och intresset blev enormt. Därefter släppte Camilla flera böcker i samma serie. Därefter har deckardrottningen också gett sig in i barnböckernas värld med sitt eget bidrag om Super-Charlie.

maj bylock-min

Maj Bylock

Maj Bylock är ett namn som de flesta av oss känner igen. Denna stora författarinna föddes i Visby men flyttade som tolvåring till Värmland där hon sedan levde. Till en början var Maj Bylock förskolelärare och såg bristen på bra läromaterial inom religion och historia. Så hon bestämde sig för att skriva egna läroböcker. Därefter har hon gett ut en rad populära barn- och ungdomsböcker. Något som Maj Bylock också blev känd för var hennes återberättande av världsklassiker. Hon skrev helt enkelt om några av världens största litterära klassiker för att de skulle kunna läsas av fler människor.

Vill du prata djupare om författarskapen från dessa författare m. fl. Då kanske det är en bra idé att gå med i en bokklubb.