10 kända barnböcker – nya som klassiker
I den här artikeln berättar vi mer om såväl gamla barnböcker som kända barnböcker som precis publicerats. Samtliga av de böcker som nämns i artikeln är läsvärda, så chansen för att dina barn fattar tycke för dem är stor.
Nedan följer en sammanfattning av de barnböcker som nämns i artikeln:
- Ronja rövardotter: Handlar om Ronja rövardotters uppväxt.
- Nicke Nyfiken på sjukhus: En apa gör sig illa och måste uppsöka ett sjukhus.
- Pip-Larssons Kastrullresa: En resande familj livnär sig på att sälja kastruller.
- Hattstugan: En barnbok med rim skriven av Elsa Beskow.
- Alice i Underlandet: En flicka ramlar ner i ett kaninhål och hamnar på en märklig plats.
- Anne på Grönkulla: Den godhjärtade Anne låter sig inte knäckas av elaka adoptivföräldrar.
- Sagan om Pelle Kanin: En busig kanin vill bryta sig in i herr Karlssons trädgård.
- Det blåser på månen: En familj återfinner sig på månen, där en ond vind existerar.
- Narnia: Häxan och lejonet: Två syskon har som mål att befria Narnia från en ond häxa.
Nedan beskrivs de böcker som nämnts ovan på ett mer detaljerat sätt.
1. Ronja rövardotter (skriven av Astrid Lindgren)
Astrid Lindgrens Ronja rövardotter är en av Sveriges mest klassiska sagoböcker. Boken handlar om rövardottern Ronja, som kämpar för fred och rättvisa tillsammans med rövarsonen Birk. I boken följer man hela Ronjas liv som barn.
Videon nedan härstammar från filmatiseringen av Ronja Rövardotter, och ger dig en närmare bekantskap med de frågvisa rumpnissarna.
2. Nicke Nyfiken på sjukhus (skriven av Margret Rey)
Nicken Nyfiken på sjukhus handlar om apan Nicke, som får ont i magen varpå doktorn både måste ringas och besökas. På sjukhuset blir Nicke både röntgad samt opererad, men han deppar inte för det, då han genast hittar på upptåg såsom att köra i en väldig fart i en rullstol. Förmågan att bromsa är dock bristfällig, vilket ställer till med problem.
3. Pip-Larssons Kastrullresa (skriven av Ebba Unnerstad)
Ebba Unnerstads böcker om familjen Pip-Larsson handlar om en kringresande familj som försörjer sig genom att sälja kastruller med häst och vagn. Boken filmatiserades av SVT år 1998, men tack vare fina illustrationer av Lars Rudebjer är boken minst lika underhållande och vacker.
Läs mer: Så skapar du en läshörna.
4. Hattstugan (skriven av Elsa Beskow)
Elsa Beskows Hattstugan är en bilderbok som handlar om tre barn som bor i en hatt tillsammans med sin mamma. Viktiga ord, som ofta rimmar, är avsiktligt utelämnade för att ditt barn ska kunna fylla i det rätta svaret.
5. Pippi Långstrump (skriven av Astrid Lindgren)
Astrid Lindgren är en av Sveriges mest berömda författarinnor, och hennes berättelse om Pippi Långstrump utgör ett av vårt lands mest ikoniska och välkända sagoböcker. Pippi är världens starkaste flicka, och tack vare hennes idoga ätande av krumelurpiller behöver hon aldrig växa upp. Hon bor själv i ett stort hus, tillsammans med en apa samt en häst, och hennes kompisar Tommy och Annika kommer ofta på besök.
6. Alice i Underlandet (skriven av Lewis Carrol)
Alice i underlandet handlar om en flicka vid namn Alice, som ramlar ner i ett kaninhål varpå hon hamnar i underlandet; en underlig plats där många knasiga karaktärer återfinns såsom en galen hattmakare som kallas för Cheshirekatten, samt en drottning som heter Hjärter Dam.
Språket beskrivs som enkelt, men samtidigt levande, och både ordlekar och logiska tankemoment återfinns i denna klassiska barnbok som älskas av barn världen över.
Tips: På Pockettoppen kan du läsa mer om kända barnböcker.
7. Anne på Grönkulla (skriven av L. M. Montgomery)
Anne på Grönkulla gavs för första gången ut i början på 1900-talet, men är populär än idag. I boken träffar vi på den elvaåriga tjejen Anne, som kommer till Grönkulla där hon får ett kyligt mottagande. Hennes nyblivna adoptivföräldrar vill nämligen skicka tillbaka henne.
Som en konsekvens av adoptivföräldrarnas elaka attityd väljer hon ofta att drömma sig bort, och hon känner ofta skam för att hon inte är den pojke som adoptivföräldrarna egentligen ville ha.
Den egensinnige Anne är dock både charmig samt snäll, och hennes liv innehåller snart mer lycka än vad hon tidigare bara vågat drömma om.
8. Sagan om Pelle Kanin (skriven av Beatrix Potter)
Sagan om Pelle kanin är en av de många klassiker som Beatrix Potter skrev under sin författarkarriär. Denna barnbok har sålts i 45 miljoner exemplar världen över, och handlar om den nyfikne kaninungen Pelle, som känner ett prompt behov av att bryta sig in i herr Karlssons trädgård.
I trädgården återfinns goda grönsaker, men Pelles mamma, Fru Kanin, är inte lika imponerad av Pelles idérikedom. De senaste utgåvorna av denna barnboksklassiker innehåller digitalt restaurerade bilder, vilka medför en god detaljrikedom och en hög känsla av kvalitet.
9. Det blåser på månen (skriven av Eric Linklater)
I Eric Linklaters barnbok Det blåser på månen återfinns humor, magi samt charm. Boken handlar om en pappa, major Rytter, samt hans två döttrar; Dina och Dorindas. De befinner sig alla på månen, och så fort någon beter sig illa uppenbarar sig en ond vind, som gör att personen beter sig än värre under en lång tid framöver.
Boken tar bland annat upp barns idérikedom, samt vuxnas ibland misslyckade försök att vara hjälpsamma.
10. Narnia: Häxan och lejonet (skriven av C. S. Lewis)
I C.S. Lewis tidlösa barnroman Narnia: Häxan och lejonet träffar vi på syskonen Pevensie, som tar sig till Narnia via en garderob. I Narnia råder för närvarande evig vinter, men den stränga väderleken förväntas brytas i samband med att lejonet Aslan återvänder till Narnia, med mål att befria landet från den vita Häxan.